Traumasensitief werken

Inleiding

Soms begrijp je er niets van: een jongere lijkt te huilen om niets of een ouder kan zich maar niet aan jullie afspraken houden. Het gedrag is ongrijpbaar voor je en je raakt steeds gefrustreerd in het contact. Pas later in de behandeling ontdek je dat er sprake is van een trauma en kan je het gedrag eindelijk duiden. Herkenbaar?

In de training 'Traumasensitief werken' maak je kennis met de theorie over psychotrauma bij kinderen: de oorzaken, kenmerken en effecten op het brein. Je leert hoe je psychotrauma bespreekbaar kan maken. Zo kan je het kind en zijn ouders optimaal begeleiden naar passende zorg en behandeling. Ook krijg je handvatten aangereikt voor hoe je stress kan verminderen in acute situaties en hoe je de veerkracht kunt verhogen. Je staat stil bij jezelf en wat jou gevoelig maakt voor het trauma van een ander. Wat maakt jou traumasensitief en hoe kun je die gevoeligheid benutten? Na afloop van de training draag jij je zogenaamde ‘traumabril’ en weet je welke interventies je kan toepassen.

Resultaat

  • Je herkent trauma en hebt handvatten om hiermee om te gaan.
  • Je hebt achtergrondkennis over de effecten van een trauma op de ontwikkeling en het gedrag van kinderen en ouders.
  • Je kijkt met de ‘traumabril’ naar afwijkend gedrag en bijzondere relaties.
  • Je vergroot de veerkracht en het gevoel van veiligheid bij zowel kind als ouders.
  • Je bent voorbereid op lastige situaties en valkuilen.
  • Je voelt je veerkrachtiger om met kinderen met moeilijk gedrag om te gaan.
  • Je benut jouw eigen sensitiviteit en intuïtie bewuster.

Voor wie is deze training?

De training is geschikt voor gezinshuisouders, jeugdhulpverleners, maatschappelijk werkers, pedagogisch medewerkers in de kinderopvang, jeugdbeschermer etc. Eigenlijk iedereen die met kinderen werkt.

Tips

Aansluitend aan deze training is begeleide intervisie en/of casuïstiek omtrent dit thema aan te raden. Voor een optimaal leerrendement raden we aan om tussen de trainingen Hechting en Trauma één jaar tijd te hebben.

Voor meer informatie over deze opleiding en de trainingsdata, zie: https://www.jeugdformaatacademie.nl/contact

Aanbieder Jeugdformaatacademie
Locatie(s) n.n.b.
Kosten 450,-
Duur 3 dagdelen
SKJ punten 14
Accreditatiepunten NVPA geaccrediteerd, 11 punten